De Zolderbeleggers - #19 Een Chinees gedichtje
- Jan van Rijnbach
- May 15, 2021
- 3 min read
Dag luisteraars!
We zijn alweer bij de negentiende aflevering aanbeland! In deze aflevering hebben we het (alweer) over inflatie – vooral omdat dat weer het beursnieuws domineerde afgelopen week. Inmiddels is je vast al bekend dat inflatie echt niet alleen maar slecht hoeft te zijn. Denk je dat nog wel, lees dan even mijn vorige blogposts terug en luister naar de negentiende aflevering. In de afgelopen weken hebben we value (waarde) en size (grootte) besproken als factors van aandelen. Deze week gaan we in op momentum.
Momentum – Gewoon het volgen van de trend?
Het is enerzijds een van de ‘sterkst bewezen’ factoren, en anderzijds ook een van de minst goed begrepen factoren: Momentum. Momentum is in de zin van het woord ‘hetgeen dat in beweging is’ – deze factor kijkt dus naar aandelen die in beweging zijn, en in dit geval dus naar boven. In beleggingsfondsen die mikken op het vangen van deze factor in hun fonds, selecteren ze dus bijvoorbeeld op ‘een aandeel dat in de afgelopen 6 (of 12) maanden meer risicogecorrigeerde rendementen heeft geboekt dat de [algehele gemiddelde] markt’. Uit deze paper nog wel een kanttekening:
“Specifically,momentum investment strategies, which buy past winning stocks and sell past losing stocks, are significantly less profitable once we control for industry momentum. By contrast, industry momentum investment strategies, which buy stocks from past winning industries and sell stocks from past losing industries, appear highly profitable, even after controlling for size, book-to-market equity, individual stock momentum, the cross-sectional dispersion in mean returns, and potential microstructure influences.”
Deze kanttekening komt echter niet in elk onderzoek terug. In deze paper wordt juist weer geopperd dat er wel degelijk een groter rendement hangt aan het ‘kopen van winnaars’, ergo aandelen die het goed hebben gedaan in het recente verleden, en het ‘verkopen van verliezen’, zelfs bij individuele aandelen. Een reden voor het goed doen van deze factor is te vinden in weeral psychologische factoren – namelijk dat we te stevig (of juist te weinig) reageren op nieuwsberichten die effect hebben op de kortetermijn en langetermijn. Een andere reden is dat bedrijven die verwachtingen overtreffen en daarmee een kortstondige koersstijging laten zien, dit in de periode daarna relatief vaak blijven doen.
Inmiddels weten we ook dat er geen gratis lunch is; waar zit het addertje bij momentum? Allereerst heeft het een aardige mate aan actief management nodig – of anderzijds het vele kopen/verkopen van posities – om de factor ‘te blijven vangen’ in je fonds. Dat levert een hoop extra ‘turnoverkosten’ op, waardoor het fonds best een klein stukje (verborgen) duurder kan zijn. Ook is er een risico dat de trend keert, en er daardoor een periode aan underperformance optreedt. Met andere woorden, dan verliest het juist ineens een hoop momentum (door koersdaling) en vang je de klap dubbel. Gelukkig gaat de beurs, gemiddeld en op de lange termijn, vaker omhoog en doet momentum het echt ontzettend goed, zoals je hieronder ook ziet:

Conclusie: Leestips
Dit artikel is eigenlijk een vrij gehaast destillaat uit alle prachtige rapporten en papers waar het informatie uit geput heeft. Klik vooral daarop om lekker te lezen! Ook kan het zijn dat je je nu afvraagt welke degelijke momentum ETFs je in Europa eigenlijk kan kopen. Een optie is bijvoorbeeld iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF met de ticker ‘IWMO’. Een goede momentumloading, met als nadeel dat het wel vooral in de megacaps zit – al weet je nu gelukkig ook dat dat komt omdat deze bedrijven het de afgelopen maanden (en jaren) ontzettend goed hebben gedaan, en daarom in een fonds als deze zitten.
Tot volgende week!
Jan
Volg ons ook op Spotify 'De Zolderbeleggers' en Instagram op @Beleggenmetomeduo
Tags: Beleggen, Investeren, Stocks, Aandelen, Beginnen met beleggen, Economie
תגובות