top of page

De Zolderbeleggers - #3 Trots op Nederland

  • Writer: Jan van Rijnbach
    Jan van Rijnbach
  • Jan 25, 2021
  • 3 min read

Dag luisteraars!


Vorige week hadden we het al eventjes over de kwartaalcijfers van een aantal grote Amerikaanse banken. Nu we midden in het kwartaalcijferseizoen zitten, konden we ook niet achterblijven met de grote Nederlandse trots: ASML! Of was het toch PostNL? Desalniettemin hebben beiden ontzettend geprofiteerd van de pandemie. Een andere ‘winnaar’ van de pandemie, China, komt ook eventjes aan bod.


China blijft groeien

Waar bijna elk land dieprode cijfers ziet in 2020 wat betreft economische groei, presenteerde China deze week de cijfers: 2.3% groei in 2020. Een bijzondere prestatie, in een jaar waarin bijna elke economie dus kromp. Voordat ik verder ga, wil ik wel benoemen dat ik mijn vraagtekens zet bij de juistheid van deze cijfers. Jaarcijfers laten vaak nog tot maanden in het nieuwe jaar op zich wachten, en worden ook nog regelmatig bijgesteld; dat China nu al, in steen gebeiteld, zegt dat ze gegroeid zijn, lijkt mij eerlijk gezegd meer een politieke zet. De Communistische Partij in China, de CCP, hield de bevolking een worst voor de ogen door economische groeidoelen te zetten van een minimum van 5% per jaar (!), wat voor gevorderde economieën bizarre groeicijfers zouden zijn. Dit is ook allemaal niet voor niets natuurlijk; veel Chinezen rekenen inmiddels op deze groei, wat impliciet ook kansen voor een beter leven betekent. Als deze groei weg zou vallen, zou er zomaar onrust kunnen ontstaan. Een ander feitje is dat China nu ook de Verenigde Staten van de troon heeft gestoten als plek waar buitenlandse investeerders het liefst hun geld direct investeren. Het enorme handelsurplus van China, en het vroege herstel uit de pandemie, maakt voor aantrekkelijke kansen. Persoonlijk beleg ik niet direct in China vanwege enkele ethische redenen. De CCP houdt zich bezig met zeer inhumane praktijken, waar ik mijn geld niet met een zuiver geweten wil parkeren. Mocht je dit nou tóch willen, dan zou ik iShares MSCI China A UCITS ETF (ticker: CNYA) kiezen; hiermee spreidt je de risico’s wat meer uit.


ASML & PostNL

De grote leverancier van de chipindustrie uit Veldhoven presenteerde prachtige cijfers, waar de kolos nog altijd dubbele cijfers aan groei laat zien. En dit ligt vooral aan de toenemende vraag naar computerchips, die nu overal in ons leven te vinden zijn; van onze telefoons tot onze auto’s, in onze Google Homes tot aan slimme verkeerslichten. We hebben het in de podcast ook eventjes gehad over partijen als AMD, Nvidia, Intel: de zogeheten ‘semiconductors’. Vooralsnog lijkt de vraag naar deze producten nog niet te stoppen, en het kan daarmee een leuke langetermijnplek in je portfolio verdienen.

Ook PostNL liet in december al doorschemeren dat ze recordhoogtes aan pakketten binnenkregen. Eerst leek het er eventjes op dat ze de drukte niet aankonden en de koers ging daarop licht naar beneden; het bleek echter een voorproefje te zijn geweest van een indicatie waarbij er simpelweg enorme vraag is naar de diensten van PostNL, wat ze terugzien in de omzet- en winstcijfers. Het bedrijf maakt logischerwijs stappen omhoog door de opkomst van e-commerce; we bestellen allemaal veel meer online, en de pandemie heeft hier slechts een versnelling in gebracht.


Tot slot

De komende week kijken we naar de verdere kwartaalcijfers. Van VISA tot Microsoft, J&J, AMD, Apple, Tesla, Facebook.. De grote jongens kunnen maar zo de gehele markt naar boven trekken of naar beneden slepen. Toch wil ik daarbij benadrukken dat een rode dag allerminst een reden is om te verkopen; je hebt een aandeel in een bedrijf gekocht omdat je een goed uitgewerkte these uit hebt gewerkt, waarom je denkt dat dit bedrijf een plek in je portfolio verdient. Als die these nog steeds staat, dan is dit slechts een tijdelijke dip en geen reden om (voor verlies) te verkopen. De beste beleggers in de grote beurskrachen waren de beleggers die ofwel overleden waren, ofwel vergeten waren dat ze aandelen hadden. Met andere woorden, met je emotionele fikken van die verkoopknop afblijven!


Hgr,

Jan









留言


Post: Blog2_Post
bottom of page