top of page

De Zolderbeleggers - #4 Borende buurvrouw boos op daling Apple

  • Writer: Jan van Rijnbach
    Jan van Rijnbach
  • Jan 31, 2021
  • 4 min read

Dag luisteraars!


In deze aflevering van de Zolderbeleggers hebben we gesproken over de bende rondom de vaccinaties, en blikken we vooral terug op mooie kwartaalcijfers in een flink rode week. De werkloosheidscijfers van de VS waren minder slecht dan verwacht, de Federal Reserve blijft de economie stimuleren met een laag gehouden rente, Big Tech haalde monsterwinsten binnen; maar het optimisme werd hard neergehaald door de opmars van coronamutaties en gezeik met de vaccinatieleveranciers. En andere theorie over de rode week is de gekte rondom de Amerikaanse Bart Smit: GameStop.


Het Oxford-Astrazenecavaccin en de Europese Unie liggen in de clinch

Ondanks dat de piek rondom de Decemberfeestdagen achter de rug ligt en de daling voort lijkt te zetten, heerst er paniek rondom de opmars van enkele coronamutaties. In het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, en Californië zijn mutaties opgedoken die besmettelijker en resistenter tegen antistoffen blijken, wat ontzettend slecht nieuws is. Vooralsnog lijken bepaalde vaccins, zoals die van Pfizer, te werken tegen de nieuwe varianten op het coronavirus. Dit brengt ons bij het vaccin van AstraZeneca, waar de Europese Unie in augustus een deal mee had gesloten om enkele honderden miljoen vaccins te leveren, op hetzelfde moment als aan de UK en VS geleverd zou worden; deze twee landen hadden echter al drie maanden eerder een contract afgesloten met de farmaciegigant. Nu blijkt dat de productiecapaciteiten tóch niet helemaal op schema lopen, is de Europese Unie als laatste ondertekenaar de zak, en zou slechts een kwart van de afgesproken vaccins op de afgesproken data krijgen. De EU en Astrazeneca gaan met elkaar om tafel om te kijken of er een middenweg gevonden kan worden. De baas van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, deed ook nog bij het programma Buitenhof zijn duit in het zakje dat de allerbeste economische beleidsaspecten zouden moeten draaien om het zo snel mogelijk vaccineren, want pas dan gaat de economie weer echt draaien.


Big Tech boekt monsterwinsten

Het was in 2020 al duidelijk dat de pandemie winnaars en verliezers zou kennen. Allereerst de verliezers in de sectoren die afhankelijk zijn van toerisme en menselijk contact, maar ook de winnaars in de omslag naar het thuiswerken, thuis consumeren.. de digitale versnelling dus. Apple boekte aldus meer dan 20% omzet afgelopen kwartaal dan ze een jaar geleden deden, naar $111.44 miljard, gedreven door ‘double-digit sales growth’ in nagenoeg alle productcategorieën. Facebook deed het ook fantastisch met meer dan 60 cent winst per aandeel dan verwacht, naar $3.88 per aandeel; toch leek de beurs wat apathisch op dit nieuws te reageren, omdat er ook angst is voor wet- en regelgeving tegen Facebook. De laatste in de Big Tech is de reus Microsoft, die ook haar verwachtingen met bijna 20% overtrof in zowel de omzet als de Earnings Per Share (EPS). De groei zat vooral in de Cloud tak van het bedrijf, Azure.


Can’t stop, won’t stop, GameStop

Het heft de afgelopen week het financiële nieuws gedomineerd: De strijd van de retailbeleggers tegen de grote hedgefunds, over het bedrijf GameStop. Gamestop is een bedrijf dat, zoals in de introductie Bart Smit genoemd werd, een brick-and-mortar bedrijf is waar eigenlijk weinig heil in leek te zitten. Het grote geld besloot daarom in te zetten op een lagere beurswaarde van het bedrijf – ze gingen short. Dit betekent dat je positie meer waard wordt als het aandeel omlaag gaat, en je positie minder waard wordt als het aandeel omhoog gaat. In theorie kan je dus ook oneindig verlies hebben als het aandeel maar blijft stijgen. In dit geval was het bedrijf GameStop voor meer dan 100% geshort, wat betekende dat de shorts enorm veel geld zouden verliezen als het aandeel omhoog zou gaan – bovendien moeten ze dan ook juíst het aandeel kopen (wat de prijs verder omhoog drijft!) om hun risico tegen te gaan en hun shortpositie te dekken. Door een grote toevloei van kleine beleggers knalde het aandeel omhoog en hebben grote hedgefunds inmiddels tientallen miljarden verloren. Door het dekken van de shortpositie, en het risico dat er meer ‘retailaanvallen’ komen op shortposities, hebben hedgefunds zich geherpositioneerd en bepaalde posities afgebouwd om te kunnen dekken; dit zou ook deels de daling van deze week verklaren.



Tot slot

Het IMF berichtte afgelopen woensdag dat er wellicht een beurscorrectie aan zou komen – aandelen zijn nu vrij duur, de koersen staan relatief hoog voor de winsten die er geboekt worden. De laatste keer dat het IMF dit zei, eind juni, daalde de koers met enkele procenten en steeg in de maanden daarna met bijna twintig procent. Dit is dan toch weer een reminder om niet direct te verkopen bij een rode dag. Verder kijk ik persoonlijk met goed vertrouwen naar de vooruitzichten van het aandeel Alpha Pro Tech (ticker: $APT). Dit bedrijf maakt beschermde kleding, waaronder ook mondmaskers, van Amerikaanse makelij. Bidens voornemen om maskers op meer plekken te verplichten, samen met de uitspraak ‘Buy American’, voorspelt wat mij betreft veel goeds voor deze freecashflow-machine die met een future P/E ratio van onder de 7 voor een prikje te koop staat. Wellicht een leuke om naar te kijken dus.


Tot volgende week!

Jan




ความคิดเห็น


Post: Blog2_Post
bottom of page